Forum Vätternrundan 2023

Landsväg och cykelturism - är det verkligen raka spåret?

HYBRIDMÖTE

Ser man till landsvägscykling i strikt mening är det en stor global sport med tusentals utövare som finns över nästan hela Sverige. De tränar och tävlar regelbundet och tycker om variation. I en utvidgad betydelse kan man se landsvägscyklister som ”vanliga” cyklister som gärna cyklar på jämnt underlag som asfalt när de turistar i Sverige. De kan tänka sig att cykla på vägar med biltrafik och inne i städer. Med detta som utgångspunkt finns det en betydande utvecklingspotential. Landsvägscykling och turism har inte riktigt setts som en stor möjlighet i Sverige på samma sätt som i södra Europa med Mallorca som ett tydligt exempel.

På den här specialkonferensen ser vi närmare på de möjligheter och hinder som finns för att utveckla kombinationen. Vätternrundan är världens största motionscykellopp sett till antal deltagare. Det finns många andra arrangemang där större grupper samlas på olika orter. Hur kan turismen utvecklas kring dessa event? Kan man använda kompetensen inom landsvägscyklingen för att ”öppna upp” vackra delar av Sverige för mindre vältränade men entusiastiska cyklister som gärna tar sig längsmed landsvägarna från stad till stad? Möjligen inget för de allra yngsta eller äldsta, men för en betydande målgrupp däremellan.

vatternrundan_x3-1

Datum: 2023-06-15
Plats: Business Point, Motala Folkets hus.
Seminarievärd: Sweden by Bike.
Arrangör: Vätternrundan i samarbete med Motala kommun, Region Östergötland och Cykelcentrum | VTI.
Deltagarbiljett: 2.800 kr exkl moms (fm/em kaffe och lunch ingår i priset). Ta med en kollega och få 30% rabatt om ni är två eller fler. I biljetten ingår en digital sändning för dig som inte kan vara på plats.
Anmälan: Anmäl dig via knappen nedan senast den 5 juni 2023.

Preliminärt program

Moderator: Daniel Bergstrand, Sweden by Bike.
Expertkommentator: Fredrik Kessiakoff, toppcyklist och KAM, Svenska Cykelförbundet.

Tid
09:00 - 10:00 REGISTRERING & KAFFE
10:00 - 10:20 Cykla på landsväg - essensen enligt ett ess
Vi inleder med det lustfyllda. Landsvägscykling i södra Europa där de riktigt stora loppen finns är en färgstark, spektakulär, passionerad och populär företeelse. Där finns dramatiken, estetiken och den fysiska utmaningen. Här berättar en cyklist som nått de högsta höjderna om det bästa med landsvägscykling för att vi ska kunna ta med oss känslan när vi arrangerar event och attraherar turister.

Talare: Emma Johansson, OS-hjälte och dubbel OS-silvermedaljör i linjelopp.
10:20 – 10:45 Affärslogiken bakom framgångsrika event
Ett bra event tilltalar alla sinnen. Det känns, syns, hörs, man känner smaken, doften. Människor samlas för att kämpa med sig själva och varandra. För många är det en livsstil. Här berättar företrädare för några riktigt framgångsrika idrottsevent om hur affären är uppbyggd och hur man tänker för att utveckla den.

Talare: Eva-Lena Frick, Förbundschef Göteborgs Friidrottsförbund, Göteborgsvarvet. Johan Rydén, Eventchef, Vasaloppet/Cykelvasan. Oskar Sundblad, Vd, Vätternrundan.
10:45 – 11:00 Vad bör en arrangör veta när det gäller regler för statliga vägar?
Det finns speciella regler för cykellopp som cyklas på statliga vägar. Med hjälp av experter på den ansvariga myndigheten hjälps vi åt att reda ut vad som gäller.

Talare: Petra Fluor, Enhetschef, Nationell planering, Trafikverket.
11:00 - 11:15 PAUS
11:15 – 12:00 Fördjupning 1: Utmaningar med att arrangera ett cykelevent - från skyltar till hållbarhet
Det är en självklarhet att detaljplanering och noggrannhet behövs när man arrangerar ett cykellopp. Från registrering av anmälan till skyltning och tidtagning. Alla vill ha en trygg trafikmiljö. Sedan är hållbarhet en fråga som måste komma i första rummet även när det gäller idrottsarrangemang. Här berättar experter om vad du ska tänka på för att lyckas.

Samtalsledare: Crister Blüme, Destinationsutvecklare, Bengtsfors kommun.
Petra Fluor, Enhetschef, Nationell planering, Trafikverket. Camilla Jönsson, Generalsekreterare, Naturturismföretagen. Alexander Wetterhall, Assisterande förbundskapten landsväg och delat tävlingsansvarig inom Landsväg, Bana och Cykelcross, Svenska Cykelförbundet.


Fördjupning 2: Vad vill cykelturisten ha?
Det finns många olika typer av cykelturister. En gemensam egenskap hos de flesta är att de spenderar sina pengar lokalt. Bor, äter, reparerar cykeln och går på museum. Men vad är det som lockar cykelturisten? Här får du lyssna till handfasta råd och goda argument för att satsa på cykelturism.

Samtalsledare: Madeleine Norum, Placebrander.
Lotta Karlsson, vd, reseföretaget Svecia Travels. Mattias Carlsson, vd och grundare, Abloc. Nellie Larsson, Projektledare, Region Skåne.
12:00 - 13:00 LUNCH
13:00 – 13:30 Fallstudie: Hur har Jönköping påverkats av Ironman?
Alla vet vi att ett idrottsevent kan sätta en stad på kartan. När friidrotts-VM arrangerades 1995 riktades världens blickar mot Göteborg. Här studerar vi hur Jönköping påverkades av att arrangera ett klassiskt triathlon som Ironman. Vilka är de stora vinsterna? Finns det fällor att undvika? Hur drar man nytta av eventet på längre sikt?

Talare: Johan Lind, Chef Turism, Destination Jönköping. Caroline Törnblad, Chef Möten & Evenemang, Destination Jönköping.
13:30 – 13:50 Hur kan man minska komplexiteten för en liten arrangör?
Det finns både möjligheter och utmaningar för en liten arrangör av ett motionslopp på cykel. Det gäller helt enkelt att vara resurseffektiv och undvika krångliga moment. Här berättar erfarna arrangörer om sitt sätt att lösa problemen.

Talare: Boo Nordin, Ordförande och tävlingsledare, Sommen Runt. Jessica Clarén, Grundare, She Rides. Niklas Forsgren, Ordförande, Roxen Runt.
13:50 – 14:00 Personligt: Därför cyklar jag mer på grus
Ser man till fakta och vad det pratas om råder det inget tvivel om att cykling på grusvägar är ett snabbväxande fenomen. Här berättar en cykelprofil varför han styr mer och mer mot svenska grusvägar på senare år.

Talare: Daniel Breece, Cykelmagasinet (och f d Bicycling).
14:00 - 14:20 PAUS
14:20 - 15:00 Fördjupning 3: Det här kan cykelklubbarna göra för att utveckla event
De svenska cykelklubbarna kan det mesta om träning och tävling ur idrottslig synpunkt. Däremot finns det ofta mycket att lära om hur man kan utveckla sina egna event på ett professionellt sätt. Ett sätt att utveckla såväl image som ekonomi. Vad är det som ger mest lönsamhet? Vilka är de vanligaste hindren? Vad kan man lära sig av ett stort event som Vätternrundan?

Samtalsledare: Daniel Breece, Cykelmagasinet (och f d Bicycling). Felipe Sanhueza, Ordförande, Motala AIF CK. Anders Ståhl, Försäljningschef, Lotus Hotel Group Billingen. Jan Brungård, Styrelseledamot, CK Hymer.

Fördjupning 4: Hemligheterna bakom en lyckad cykeldestination
Sverige är ett vackert land med mycket natur. Många har insett den ekonomiska potentialen i att marknadsföra sig som en destination för cykelturism. Kring cyklingen kan man utveckla en hållbar besöksnäring året om. Vilka erfarenheter har de framgångsrika orterna gjort på sin resa? Finns det några goda råd att följa? Hur gör man för att utveckla sitt cykelerbjudande kontinuerligt?

Samtalsledare: Madeleine Norum, Placebrander. Simon Tullstedt, Utvecklingsledare, Bergslagen Cycling. Andreas Norum, Teamledare, Visit Värmland. Johan Delfalk, Projektledare, Smålands Turism.
15:00 - 15:10 PAUS
15:10 - 15:35 Vad betyder nya stjärnor för landsvägscyklingen?
Alla minns vi hur många nya duktiga tennisspelare som kom efter Björn Borgs sagolika karriär. Samma sak med Ingemar Stenmark. Vilken betydelse har cykelsportens utveckling för landsvägscyklingen som det bredare fenomen vi har diskuterat under dagen?

Talare: Alexander Wetterhall, Assisterande förbundskapten landsväg och delat tävlingsansvarig inom Landsväg, Bana och Cykelcross, Svenska Cykelförbundet. Karin Söderqvist, Cyklist, årets SilverEmma-stipendiat 2022. Oskar Sundblad, vd, Vätternrundan.
15:35 - 16:30 Mingel på terrassen med många av talarna på plats för frågor

Boka eventyta för ditt företag/din organisation

I samband med branschseminariet erbjuder vi mindre eventytor i foajén till Vätternrundan Business Point (Motala Folkets hus). Ytan är 2x2 m. I utställarpriset ingår ett ståbord och två ståbordsstolar. Det finns utrymme att ställa upp en egen backdrop och exponering. När du tilldelats plats finns det möjlighet att hyra in t.ex. stativ och TV skärm.

Vid bokning av både eventyta och deltagarplats får ni detta till ett paketpris.

  • Deltagarbiljett seminarium, 15 juni: 2800 kr (inkl. mat och program)
  • Utställare mingelplats Business Point (B2B), 15 juni: 2500 kr (endast torsdag den 15 juni)
  • Flermängdsrabatt på deltagarbiljett: Ta med en kollega och få 30%
  • Deltagarbiljett + Utställare mingelplats Business Point (B2B), 15 juni: 4900 kr

SEMINARIEVÄRD

ARRANGÖR