Forum Vätternrundan 2023

Cykellogistikens möjligheter och utmaningar

FYSISKT MÖTE

Den här dagen riktar sig till dig som tillverkar, köper, använder eller planerar att använda lastcyklar i din verksamhet eller till dig som planerar framtidens stadsmiljö med lastcyklar. Branschträffen arrangeras av Cykelbranschen i samarbete med Motala kommun, Vätternrundan och Cykelcentrum | VTI. Under en heldag får du ta del av matnyttig information och ges möjlighet till kvalitativt utbyte med nyckelpersoner från cykel-, distribution-, omsorg- och hantverkbranscherna samt politiken.

Datum: 2023-06-13
Plats: Business Point, Motala Folkets hus.
Seminarievärd: Cykelbranschen.
Arrangör: Vätternrundan i samarbete med Motala kommun, Region Östergötland och Cykelcentrum | VTI.
Anmälan: Anmäl dig via knappen nedan. Antalet platser är begränsat så passa på att anmäla dig så snart som möjligt. Deltagaravgiften är 495 kr/person. (Vid utebliven, ej anmäld närvaro debiteras 1000 kr.)

Preliminärt program

Tid
09:30 - 10:00 Vi hälsar välkomna. Joakim Stenberg, VD Cykelbranschen och Daniel Mäkinen, Ordförande Cykelbranschen inleder. Avprickning och enklare frukost serveras i foajén.
10:00 - 12:00 E-Cargo leder omställning i Europa men hänger svenska städer med?
EU-parlamentet uttalade nyligen tydliga intentioner att antalet cyklade kilometer behöver dubblas fram till 2030. En stor del av dubbleringen sias ske inom ”Last mile” leveranser och cykellogistik. Hela 50% av dagens lastbils- och skåpbilsleveranser kan ersättas med cykeltransport.
  • Hänger Sverige med i den utveckling som sker i Europa på området?
  • Vart går gränsen mellan el-cykel och elektriska fordon?
  • Vilka krav ställs på infrastrukturen och hur behöver framtidens städer anpassas?
Bland talarna hittar vi Cycling Industry Europe (CIE) ”Europas cykelindustriråd” och forskare från Cykelcentrum | VTI.
12:00 - 13.00 LUNCH OCH NÄTVERKANDE
13.00 - 14:30 Cykellogistik - en lönsam historia?
Vilka faktorer krävs för en förändring och vilka motivationsfaktorer finns för företag att ställa om till cykeltransporter? Är det utsläppsminskningar eller snarare effektivitet och ekonomi? Bland talarna hittar vi b.la. distributionsföretag och forskarna Johan Egeskog och Annika Otto från Cykelcentrum | VTI.
14:30 - 15:00 PAUS OCH FIKA I FOAJÉN
15:00 - 16:00 Paneldebatt
Paneldebatt om hur Sverige kan bli ett föregångsland för E-cargo. Dagens avslutas med en sammanfattning av dagen och en riktning för branschens fortsatta arbete.

SEMINARIEVÄRD

ARRANGÖR